nedjelja, 14. kolovoza 2016.

SASVIM JEDNOSTAVAN KOLAČ SA VIŠNJAMA



SASTOJCI
Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice glatkog brašna
pola praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Krema
1 kompot od višanja bez koštica (680 g neto, 340 g ocijeđene mase višanja)
5 žlica šećera

2 pudinga od vanilije



Šlag
0,5 l vrhnja za šlag
2 žlice šećera
2 učvršćivača za šlag (Kremfix, Šlagfix i slično)

POSTUPAK
Priprema višanja
Višnje iz kompota ocijediti.
Od ocijeđenog soka odvojiti 5 žlica i dodati malo likera od višanja (može i ruma).
Biskvit
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Električnom miješalicom od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg.
Dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te sve dobro izmiješati.
Dodati kakao i ponovo izmiješati.

Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.
Uliti pripremljenu smjesu.
Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 minuta.

Krema
U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litra tekućine.
Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding.
Staviti kuhati.
Dodati 5 žlica šećera i razmućeni puding i nastaviti kuhati uz stalno miješanje.
Smjesa je gotova kada postane želatinasta – od ružičaste tijekom kuhanja postane tamno crvena, prozirna, želatinasta.
Dodati ocijeđene višnje i lagano promiješati.
Pečeni biskvit nakapamo s prethodno odvojeni sokom i likerom.
Izlijemo prethodno napravljenu smjesu s višnjama i ravnomjerno rasporedimo.
Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta.

Šlag
Vrhnje za šlag izliti u posudu za miješanje i miješati električnom mješalicom.
Nakon 1-2 minute miješanja, dodati šećer i učvršćivač za šlag.
Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču.
Staviti u hladnjak do sutradan ili najmanje 2 sata.

Nema komentara:

Objavi komentar