ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

DOMAĆI PEKMEZ OD JABUKA KAKVOG DO SADA NISTE PROBALI



Potrebno:
5 kg jabuka (3 kg bi trebalo biti očiščenih i naribanih)
1l sirupa od marelice

1l kuhanog paradajza
1 kg šećera
2 džemfixa ekstra

Priprema:
Jabuke oguliti, naribati na ribež na srednju veličinu rupica pa ih izvagati.
Pripremiti ih za kuhanje u posudu primjerene veličine.

Šećer otopiti na laganoj vatri uz miješanje dok ne posmeđi i potpuno se ne otopi.
Potom izliti na otopljeni šećer sirup od marelice i paradajz (masa će se odmah zatvrdnuti), pa uz lagano miješanje otopiti na vatri dok se svi kristalići ne otope.
Izliti tu tekućinu na pripremljene jabuke, pa uz povremeno miješanje kuhati oko 1 sat dok se jabuke potpuno ne raspadnu.
Tada dodati džemfix pomiješan sa 2 žlice šećera pa kuhati još 15 min. OPREZ! Džemfix treba dodavati žlicom malo po malo uz neprestano miješanje kako se ne bi zgrudalo sve skupa!
Vrućim pekmezom napuniti čiste staklenke i ostaviti ih u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva oko 1 sat kako bi se stvorio na vrhu lagano smećkasti sloj.
Ohladiti i zatvoriti staklenke celofanom i prikladnim poklopcima.

Nema komentara:

Objavi komentar