Sastojci
za testo:
200 gr putera
170 gr brašna
malo soli
80 gr hladne vode
jaje za premazivanje
za nadev:
2 tamno-zelene tikvice (cukini)
malo soli
100 gr plavog sira (kod mene je gorgonzola)
200 gr sitnog posnog sira (Ella)
par listića žalfije
malo maslinovog ulja
Priprema
1.
Napraviti brzo lisnato testo od datih mera a po Peginom receptu i ostaviti ga sat-dva u frižideru da odmori.
Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki rastanjiti na papiru za pečenje na pravougaonik dimenzija 25x19 cm. Oštrim nožem zaseći testo na sve četiri strane skroz okolo ivica na 2 cm od kraja. Isto uraditi sa drugim komadom testa, pa oba ostaviti na hladno dok se sprema nadev.
2.
Tikvice iseći tanko na dugačke listove (ja imam neki ruski nož za rezanje kupusa ribanca, može da posluži i širi nož za ljuštenje povrća ako su tikvice uže). Minimalno ih posoliti.
Gorgonzolu izgnječiti, dodati joj posni sir i sve dobro izmešati. Ne soliti, gorgonzola je prilično slana!
3.
Oba testa izvaditi iz frižidera i sa papirom prebaciti u veliki pleh od šporeta. Uski spoljni rub premazati umućenim jajetom, a na unutrašnji nenamazani deo naneti masu od sira i razmazati je, pazeći da se ne pokrije rez u testu, jer onda neće rub da se odvoji i naraste.
Preko sira složiti tikvice tako što će se presaviti svaka na pola, pa preko nje složiti sledeća isto presavijena. Poslednja je presavijena na unutra sa obe strane (jasnije je kada se pogleda slika).
4.
Rernu zagrejati na 200°C i peći tart 25-30 minuta dok rubovi lepo ne porumene. Pet minuta pred kraj preko tikvica pobacati listove žalfije namočene u maslinovo ulje i dopeći tart.
5.
Pečeni tart po želji nakapati sa još malo maslinovog ulja, par minuta prohladiti i poslužiti.
6.
Pravila sam pola mere za nas dvoje (od 230 gr domaćeg brzog lisnatog testa), bilo nam je sasvim dovoljno za ručak uz malo vina. Plavi sir se može zameniti fetom.
Kombinovala sam ovaj sa ovim receptom..
izvor:coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar