četvrtak, 18. kolovoza 2016.

MLIJEČNE PUTAR ŠTANGICE



Probajte sami ispeći svoje supermekane mliječne puter štangice… vjerujte na riječ, ovo je nešto posebno…. Ovaj recept je posljedica mojeg šoka cijenom ovakvih putar štangica u dućanima… Nečuveno, koliko su skupe, a nema razloga da budu, meni je i priprema bila više nego jednostavna, a sastojke relativno svaka kuća uvijek ima. – za Superkemiju, (nema ti više kupovnih.. “bajatih”, sad samo ove pečemo!!)
Sastojci:
tijesto:
1 vrećica kvasca
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
60 dag glatkog brašna
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 žličica soli
1 jaje
premaz:
2 žlice hladnog mlijeka
1 žutanjak
Priprema:

Otopite maslac u mlijeku. Otopite kvasac u mlakoj vodi. Pomiješajte brašno, šećer, sol, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Mutite nastavcima za tijesto dok se sastojci dobro ne sjedine. Dobit ćete vrlo meko, svilenkasto tijesto. Pokrijte krpom i pustite da se diže oko sat vremena, ili dok mu se volumen ne udvostruči.

Dasku pospite obilato brašnom, na nju istresite tijesto, sasvim nježno ga premijesite. (ne želite biti okrutni s onim što ćete kasnije jesti :D) . Podijelite tijesto na 10-12 kuglica.Od kuglica razvucite nepravilne oblike koje oblikujte zarolane štangice. Složite ih u papirom obložen pleh. Pustite ih da se dignu. Svaku štangicu premažite hladim mlijekom u kojem ste razmutili jedan žumanjak. Pecite na 230°C oko 10 minuta. Štangice ispečene.

Posluživanje:
Ovo pecivo je jako mekano i odlično za doručak u krevet…. Probajte s marmeladom.

Nema komentara:

Objavi komentar