utorak, 21. studenoga 2017.

RECEPT OD ĐUMBIRA I MEDA KOJI SE MUNJEVITO ŠIRI INTERNETOM: NAVODNO POMAŽE I KOD KANCERA!


Već neko vrijeme munjevitom brzinom Internetom se širi recept za pripravak na bazi đumbira i meda koji navodno
ima fantastična svojstva prilikom liječenja, čak i najtežih bolesti.- Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva
recept na bazi đumbira i meda i evo me među “normalnima” bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i
bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacija i kemoterapije… puca od zdravlja. Savjest mi nalaže da ovo
podijelim svima koji imaju nekog kome je potrebna pomoć… – jedan je od opisa koji se širi uz ovaj recept.
Iako, naravno, kao i ostale recepte i tvrdnje iz alternativne medicine i ovaj treba uzeti sa dozom rezerve – treba
kazati da je zapravo neupitno da su i med i džumbir ljekoviti sastojci. I jedno i drugo koristi se od pamtivjeka u
medicinskim tradicijama brojnih naroda, a zanimljivo je da se spominju i vjerskim knjigama. Recimo, u Islamu se med
direktno spominje kao lijek, a za đumbir se kaže sljedeće: “U njemu će iz čase piće đumbirom začinjeno piti, sa
izvora u Dženetu, koji će se Selsebil zvat” (Kur’an, El-Insan-Ed-Dehr, 17-18)
Evo i recepta o kojem je riječ:
Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg
domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan. Koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašičicu, nikako metalnu.
Prvi efekti se osjećaju posle dva do tri dana …
O đumbiru
Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju. Đumbir se od davnina upotrebljava u
drevnoj narodnoj medicini, ali i kao hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se
uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. Evropom se širi tek početkom 15.
stoljeća. Kao začin i lijek upotrebljava se njegov korijen. Miris đumbira je topao, sladak i ukusa je na limun. Đumbir je
jedan od osnovnih orijentalnih začina. Kod nas se malo upotrebljava. Na Istoku dodaju ga jelima sa rižom. Dodaje se
medenjacima, kolačima, keksima i pićima. U Indiji i Japanu dodaju ga supama i ribljim jelima. U Japanu đumbir
kisele i tada ga nazivaju gari pa ga poslužuju uz poznato japansko jelo SUŠI.
Đumbir se upotrebljava i u narodnoj medicini protiv želučanih problema, za pročišćavanje organizma, za zagrijavanje
organizma u hladnim vremenima protiv prehlada. Đumbir širi krvne sudove. Istraživači su otkrili i da on čisti
organizam, jača ga i pomaže kod nekih očnih bolesti. Sisanje korijena đumbira dobro je za bolesti grla. Piće od
đumbira dobro je za žlijezde s unutrašnjim lučenjem jer poboljšava njihovu funkciju. Odstranjuje sluz koja se nakuplja
u prsima i bronhijama usljed prehlada ili pušenja. Đumbir umanjuje depresiju, nervozu i upale želuca. Karameliziran
đumbir kao poslastica je izvrstan lijek kod upala i bolova želuca. Koristi i srčanim bolesnicima i onima koji imaju
povećani holesterol, kao i onima koji žele dobiti na kilaži – piše Preporood.
Nevjerovatan začin

Nema komentara:

Objavi komentar