ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Ovi gradovi će biti potopljeni ako se ovim tempom nastavi otapanje leda na Grenlandu!



Naučnici su kreirali virtuelni globus na kome je moguće pronaći 293 priobalna grada i videti na koji način će topljenje leda uticati na svaki od njih.



Otapanje leda na Grenlandu sve je veće i ozbiljnije, a za to naučnici pre svega krive globalno zagrevanje izazvano ljudskim aktivnostima, prenosi Telegraf.

Kako prenosi BBC, iako se Grenland i Antarktik nalaze daleko od Njujorka i Londona, otapanje leda im može naneti ozbiljne probleme, tačnije, da će se nivo mora podići i samim tim promeniti brojne svetske obale.

Različit uticaj imaće na različite gradove u različitom stepenu, tvde stručnjaci iz NASA-e. Kakav će uticaj na koji deo Zemljine kugle imati topljenje glečera zavisi od koliko će vode oticati i kuda.



Naučnici su kreirali virtuelni globus na kome je moguće pronaći 293 priobalna grada i videti na koji način će topljenje leda uticati na svaki od njih.

Njujorčani bi, na primer, trebalo da budu najzabrinutiji zbog tri velika glečera na severoistoku Grenlanda i tri na severozapadu.


Londonu, takođe, preti nestanak, dok će Sidnej brinuti o ledu na severu i severoistoku Antarktika. Kada bi se tri glečera na Grenlandu otopila nivo mora bi porastao za deset centimetara, predviđa NASA, što je velika pretnja po istočnu obalu SAD.

Pogledajte još:   Šokantno otkriće! Ako vidite ovo u sred noći, ne izlazite iz auta!
Ako se zapadni deo Antarktika sruši, nivo mora bi porastao za 1,2 metara, preneo je B92. I Evropi se zbog topljenja zapadnog dela Glenlanda predviđa potop, tačnije gradovima: Tromsu, Oslu, Atini, Sirakuzi i Dubrovniku.

Iako je proces topljenja ledenih površina na Grenlandu imao značajan uticaj na okolinu u prošlom veku, naučnici upozoravaju da će u 21. veku on biti još veći.

– Gradovi i države pokušavaju da naprave planove za ublažavanje posledica poplava, ali moraju da razmišljaju 10 godina unapred i procene rizike na isti način kao i osiguravajuća društva – rekao je viši naučnik Erik Ivins, preneo je BBC.

Nema komentara:

Objavi komentar