ponedjeljak, 20. studenoga 2017.
LAGANA, NEŽNA I BEZ BRAŠNA – PUSLICA TORTA
Sastojci
Za jednu koru:
5 belanaca
200 gr šećera
Za fil:
10 žumanaca
15 kašika šećera
2,5 dl mleka
250 gr mlevenih pečenih lešnika
250 gr maslaca
I još:
4 dl slatke pavlake za šlag
malo lešnika za ukras
Priprema
1.
Kore sam pekla u okruglom kalupu, prečnika 28 cm. Pripremiti i 2 komada peki papira, iskrojena po veličini kalupa.
Kora: 5 belanaca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još par minuta. U kalup staviti peki papir na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom (tako će se ivice pečene kore lakše nožem opseći i odvojiti od ivice kalupa).
Staviti sneg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta.
Na isti način ispeći i drugu koru, i ostaviti ih da se ohlade.
2.
Fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mleka i staviti da se fil kuva. Neprestano mešati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle (žumanca se ne kuvaju dugo, jer će se zgrušati).
3.
Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mlevenih pečenih lešnika.
Kada se potpuno ohladi, izmešati žuti fil sa dobro i penasto umućenim maslacem.
4.
4 dl slatke pavlake umutiti u čvrst šlag.
Filovati tortu sledećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.
Posluživanje
Mali savet: Lešnike uvek pečem sama, u rerni, jer volim da budu malo jače pečeni. Ako se odlučite za ovu varijantu, treba da kupite nešto više lešnika nego što se traži u receptu, jer će masa postati lakša, a i deo mase ide na ljuske, koje se posle pečenja bacaju. Pečeni lešnici važu se posle skidanja ljuske i hlađenja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar