ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

JABUKOVACA! JABUKOVACU PRAVIM(SAVIJAM) NA OVAJ NACIN, KAO RUZICE I PO UKUSU NIMALO NE ZAOSTAJE ZA BAKLAVOM.



Sastojci
1/2 kg kora za baklavu (30×50)
8 kiselih jabuka
250 gr. prezla
2 male kasike cimeta
1/2 kg. sjeckanih oraha
2 supene kasike secera
250 gr. maslaca
Zaljev (agda)
1,5 kg secera
1,5 l vode
sok od jednog limuna

Priprema
Kore ostaviti na sobnoj temparaturi da se odmaraju.
1.
Jabuke oguliti, nairendati, ocijediti malo sok, ne sve i presuti sa prezlom te promijesati. Dodati cimet.
2.
Orahe isjeckati, dodati 2 kasike sitnog secera i promijesati.
3.
Maslac rastopiti na umjerenoj temparaturi.
Paket kora sadrzi 20 kora. Ja filujem po 5 kora, dakle, na kraju budu 4 filovane rolne. Fil od jabuka tako podijeliti na cetiri dijela kao i orahe da bi se podjednaka smjesa filovala.
4.
Prvu koru(citavu) premazati maslacem, na nju staviti drugu ponovo premazati maslacem, zatim isto uraditi sa trecom, cetvrtom i petom korom.
5.
Preko premazanih kora zatim rasporediti fil od jabuka te presuti sa orasima.
6.
Plagano saviti rolnu (po uzoj strani) krajeve odrezati i rezati kuseve(komade). Od jedne rolne izrezite 6 komada. Prilikom rezanja, ne pritiskati jufku, vec polagano rezati, kako bi jufka prilikom pecenja bila razabranija.
7.
Postupak ponoviti i sa preostalim korama.
8.
Od 4 rolne izadje 24 komada jabukovace.
Pleh pomastiti, redati komade tako da izmedju njih postoji razmak kako bi se sto bolje kore ispekle. Ovako.
U predhodno zagrijanoj pecnici (180 stepeni) jabukovacu peci oko 45 minuta dok ne porumeni.
U medjuvremenu napraviti zaljev(agdu) od secera i vode. Zaljev kuhati, kad provri 10-ak minuta, da se zgusne. Kada se agda ohladi u nju dodati iscijedjen sok od jednog limuna.
Prohladjenu jabukovacu zaliti sa jednim dijelom agde pa kad Vam jabukovaca upije zaljev onda dodajte preostali dio agde.
Posluživanje
Jabukovaca je divna poslastica, tradicionalni desert bosansko-hercegovackih kuca(a i sire) a posluzivanje je do Vas. Jedan komad, dva, uz kafu ili ne, posle rucka ili pred spavanje, mi je jednostavno jedemo u svako doba dana.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar