četvrtak, 23. studenoga 2017.

Od jeseni u Srbiji liječi i iks-nož, operisaće tumore u cijelom tijelu, OD GLAVE DO PETE !!!

gama-noz-foto-novosti-f
Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor o nabavci novog aparata koji će moći da tretira tumore u cijelom tijelu, od glave do pete.

gama-noz-foto-novosti-f

Za nešto više od 200 dana, prema odredbama ugovora koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa “Magna farmacijom”, u Srbiju treba da stigne radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju cijelog tijela s pratećom opremom, saznaju “Novosti”.

Aparat za koji profesorka dr Danica Grujučić, šef Neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, kaže da je savremeniji od “sajber noža”, skener, ultrazvuk i ostala prateća oprema, sa izgradnjom zgrade za ovu tehnologiju po sistemu “ključ u ruke”, kao i obuka stručnjaka – ugovoreni su za 659.918.315,50 dinara.

Kupljen je aparat “varijan” za stereotaksičnu radiohirurgiju, pa će se kolokvijalno zvati iks-nož, jer je “sajber” zaštićeno ime drugog proizvođača.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

– Realno je da sa radom na ovom aparatu, ako sve bude išlo glatko, počnemo 1. septembra – otkriva, za “Novosti”, profesorka Grujičić. – Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u cijelom tijelu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama-nožem.

Za iks-nož “kandidati” su svi tumori veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih gubi na preciznosti zračenja.

– Na ovaj način izbjegava se i preterano zračenje zdravog okolnog tkiva – kaže prof. Grujičić. – Značajno se skraćuje i vrijeme zračenja, pa ćemo na njemu ono što se zračilo četiri nedelje moći da zračimo za pet dana.

Ugovor sa “Magna farmacijom” potpisan je 1. novembra, i od tad teče rok od 225 dana za isporuku i montažu nove medicinske opreme.

Dnevno 30 pacijenata

IKS-NOŽ biće smješten u krugu Kliničkog centra Srbije, do Centra za gama-nož, u zgradi koja će se graditi na dva nivoa. Svakodnevno će na iks-nožu moći da se zrači do 30 pacijenata.

Izvor: novosti

Nema komentara:

Objavi komentar