utorak, 18. listopada 2016.

ŠARENI KREMASTI KOLAČ

Image result for šareni kremasti kolač

Sastojci
za biskvit
5 kom jaja
5 kašika šećera
5 kašika Glatkog brašna Podravka
1 kom Prašak za pecivo Docela
50 g kokosa
50 g maka mljevenog
1 kašika kakaa u prahu Dolcela

za preliti biskvit
1 dl mlijeka
za fil
1/2 l mlijeka
2 kom Pudinga vanilin Dolcela
1 kašika Glatkog brašna Podravka
100 g putera/maslaca
50 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
1 dl slatke pavlake za šlag
čokoladna glazura
100 g čokolade
2 kašike ulja

Priprema
1.
Za fil, u 2 dl mlijeka razmutiti puding i brašno, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. Umutiti puter, postepeno dodavati umućen puding i na kraju vaniliju i umućenu slatku pavlaku.
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi, smanjiti brzinu i dodavati jedno po jedno žumance muteći neprekidno.
Pomiješati brašno sa praškom za pecivi pa kašikom polako umiješati u jaja.
2.

Smjesu podijeliti u 3 dijela, u jedan kašikom umiješati kokos, u drugu mljeveni mak i u treću kakao
U pleh obložen papirom za pečenje manjom kašikicom stavljati hrpice od smjese sa kokosom
3.
zatim stavljati drugu smjesu i na kraju treću da se sve popuni
Peći na 200 C kad počne blago da rumeni pečen je
Vruć kolač preliti mlijekom i ostaviti da se ohladi
4.
Ohlađen biskvit podijeliti na 2 dijela uzdužno da se dobiju dvije kore, prvu premazati sa većim dijelom kreme, staviti drugu koru, premazati sa manjim dijelom fila i preliti čokoladnom glazurom.
Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač
5.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Nema komentara:

Objavi komentar