četvrtak, 27. listopada 2016.

TORTA OD KEKSA, ČOKOLADE I KAVE!



Još jedna jednostavna slastica bez pečenja, nastane (i nestane!) dok kažeš “keks” :))
SASTOJCI
ZA PODLOGU OD KEKSA
250 grPettit Beurre keksa
125 gr maslaca
35 ml mlijeka (par žlica)
1/2 žličic ecimeta
ZA KREMU OD ČOKOLADE I KAVE
300 ml vrhnja za šlag
180 ml espresso kave
120 gr čokolade za kuhanje
120 gr smeđeg šećera
15 gr želatine u prahu
2 jaja
PRIPREMA
PODLOGA
Kekse samljeti, pomiješati ih sa cimetom, omekšalim maslacem i malo mlijeka.
Kalup za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje, pa staviti masu na dno i poravnati. Staviti u frižider da se stisne.

KREMA
Skuhati kavu.
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke miksati sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i poveća volumen.
Čokoladu izlomiti na kockice i dodati kavu, pa otopiti na niskoj temperaturi (može i u mikrovalnoj pećnici).
Namočiti želatinu u malo hladne vode.
Smjesu čokolade i kave dodati u mješavinu jaja i šećera i prokuhati par minuta, da se smjesa zgusne.
Otopiti želatinu, dodati joj malo kreme, dobro promiješati i onda tu smjesu uliti u ostatak čokoladne kreme i opet dobro promješati.
Ostaviti da se hladi. Kad se počne stvrdnjavati umiješati lagano istučeno slatko vrhnje i čvrsti snijeg od ona dva bjelanjka sa početka priče o kremi.
Nanjeti na podlogu od keksa i pustiti u frižideru da se stegne (najbolje preko noći).
Kolač po želji ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem (u tom slučaju će vam trebati malo više od onih 300 ml), cimetom, komadićima čokolade…

Posluživanje
Recept je preuzet iz zanimljive knjižice sa čokoladnim njamićima, dopustila sam si slobodu da malo izmjenim podlogu, jer nam je originalna bila pretvrda i preprhka.

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar