srijeda, 26. listopada 2016.

Zebra kolac



Ovaj kolac privuci ce vasu paznju tek kad ga servirate. Kako? Pa unutrasnjost
kolaca krije lijepe, naizmjenicne braon i bijele strafte koje na prvi pogled
asociraju na zebru. Otuda i naziv kolaca, “zebra kolac”!



Sastojci
1 cup= 1 solja od 2 dcl
4 kom jaja (sobne temperature)
1 cup ulja
1 cup mlijeka (sobne temperature)
2 cup brasna

2 supene kasike kakaa
1 kesica vanilije
1 kesica praska za pecivo
1 cup secera

Priprema
1. Prije nego sto pocnete sa izradom ovog kolaca, kalup premazite masnocom i pospite
brasnom.
2. Odvojite bjelanca od zumanaca. Lupajte zumanca sa secerom. Dodajte mlijeko i ulje i
nastavite sa miksanjem.
3. U posebnoj zdjeli pomijesajte brasno, prasak za pecivo i vanilija secer. Uz postepeno
dodavanje i lagano mijesanje mikserom sjedinite suhe sastojke sa ulupanim zumancima.
Ulupane bjelanke dodajte na kraju, kad ste sjedinili zumanca sa svim sastojcima. Vodite
racuna da vam masa ne padne!
4. Podijelite masu na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao prah razmucen sa dvije kasike
kipuce vode, a drugi ostavite bijel.

5. Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase,
nastavite naizmjenicno dok ne utrosite obje.
Masu ce se sama siriti po kalupu, nije ga potrebno tresti!
6. U zagrijanu rernu (180′) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta, ili dok se kolac ne ispece
(provjerite cakalicom).
Peceni kolac pospite prah secerom i rezite potpuno hladno.

Posluživanje
Kalup za kolac moze biti dublja serpa sa ravnim stranicama, 24 cm, a ne kao ovaj moj za
tortu. Kolac nije visok kao kod domacice gdje sam ga prvi put probala (zahvaljujem na
receptu) sto je razlog slabo izrazenim prugicama.
Jos jedna verzija zebre
jos jedna slicica i ova
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar