četvrtak, 27. listopada 2016.

NAJČOKOLADNIJA ČOKOLADNA TORTA



Sastojci
za biskvit:
3 jaja
2 kašike vrele vode
100 g šećera
1 bourbon vanilin šećer
50 g brašna
50 g skroba
1/2 kašičice praška za pecivo

20 g kakao praha
za čokoladni mousse:
250 ml slatke pavlake
100 g šećera
150 g blago-gorke čokolade (do 50 % kakaa)
i još:
150 g marcipana
za krem od narandže:
4 lista belog želatina
150 g kisele pavlake 28% masnoće (npr. Crème fraîche)
50 g šećera u prahu
… ribana korica narandže ili 1 kes. Orange-Back
350 ml slatke pavlake
4 cl likera od narandže (npr. Cointreau ili Grand Marnier)
za dekoraciju:
100 g ribane mlečne čokolade
100 ml ulupane slatke pavlake
2 šnite narandže

Priprema
1.
Mutiti jaja sa vodom dok dobro ne zapene. Zatim muteći dodavati malo po malo šećer i vanilin šećer. Ostale sastojke za biskvit pomešati i prosejati u masu. Lagano izmešati.
2.
Masu staviti da se peče u formu vel. 26 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 175*C, oko 20-25 minuta. Zatim izvaditi i ohladiti.
3.
Za mousse zagrajati pavlaku sa šećerom, da ne provrije. Skloniti sa vatre, dodati naseckanu čokoladu i mešajući je rastopiti. Ostaviti da se dobro ohladi! Onda je ulupati u krem.

4.
Za drugi krem, potopiti želatin. Izmešati kiselu pavlaku sa šećerom i narandžinom koricom. Otopiti želatin i izmešati sa 2-3 kaš. ove kreme, dodati u ostatak i dobro izmešati. Sada dodati ulupanu pavlaku i liker, pa sve zajedno dobro sjediniti.
5.
Razvaljati marcipan u krug vel. 24 cm. Ohlađeni biskvit uokviriti obodom forme, pa ga poprskati likerom od narandže. Odozgo staviti ploču od marcipana, pa mousse od čokolade i preko krem od narandže.
6.
Tortu držati oko 2-3 sata u hladnjaku, zatim ukloniti obod forme i dekoristai.
7.
Za dekoraciju površinu torte posuti čokoladnim mrvicama. Od pavlake uz pomoć špica istiskati 16 ‘tufni’. Svaki kolut narandže izrezati na po 8 parčića i staviti po jedan na svaku tufnu od pavlake.
*Recept je sa poleđine pakovanja ‘’Raspel Schokolade-Vollmilch (Schwartau)’

Nema komentara:

Objavi komentar