ponedjeljak, 3. listopada 2016.
HRSKAVO PEČENI KROMPIRIĆI BOLJI I OD ČIPSA
Sastojci
1,5 kg krompira
1 zlicica soli
1 zlicica vegete
3 zlice krupnog kukuruznog brasna
3 zlice ulja
Priprema
Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim plehom ( od rerne ) na koji se ulije ulje.
Krompir oguliti, posusiti, da bude suh izvana, isjeci na cetvrtine ili osmine ako je krompir veci.
Dodati sol, vegetu i kukuruzno brasno ( krupno ). Sve dobro promjesati i sipati na dobro ugrijano ulje. Peci oko 30 – 40 min.
Pecem u velikom limu od peci, kako bi krompir lezao u jednom sloju, jer na taj nacin krompir sa svih strana dobije lijepu hrskavu koricu. U toku pecenja promjesam ga 2 – 3 puta.
Napomena: za ovaku pripremu koristite krompir sa velikim postotkom skroba u sebi. Znaci kad ga rezete nebi trebao biti jako voden. Ovdje u Danskoj koristim samo jednu sortu ( ne navodim koja, zbog pravila o reklamiranju nekih proizvoda, ali nosi naziv jedne rijeke ) koja je idealna za ovakvu pripremu.
Kod nas se jede uz razne zelene salate, bez ikakvog dodatka mesa. Meso bi samo pokvarilo uzitak, jer krompir je tako lijep da nemamo potrebu za mesom kad ga jedemo.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar