utorak, 25. listopada 2016.

RIGOJANČI KOLAČ

rigojanci-9fd50b7bbb7d191901c33a66e16fbb34_view_l

Sastojci
BISKVIT
140 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
250 gr šećera
3 kašike kakaa
6 kom. jaja
1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT
1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA
200 gr šećera
2 kesica vanilin šećera
250 ml mlijeka
4 kom. žumanjaka
3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
250 gr maslaca ili margarina
ŠAUM
250 gr šećera
2 fildžana vode
4 kom. bjelanjaka
GLAZURA
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
malo margarina
Priprema
1.
BISKVIT:

Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.

U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.

Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.

2.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
br />
3.
ŽUTA KREMA:

Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.

Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.

Sve skuhati u mlijeku.



Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.

4.
ŠAUM:

Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.

Posebno umutiti 4 bjelanjka.

Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.

5.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.

6.
FILOVANJE:

1. biskvit,

2. žuta krema,

3. biskvit,

4. šaum

5. glazura.

Posluživanje
Ovaj put umjesto šauma stavila sam šlag.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar