ponedjeljak, 24. listopada 2016.

KREMASTA TORTA…TOLIKO UKUSNA I SOČNA DA SE KORICE UOPĆE NE OSJETE



Kora:
10 bjelanaca
500 gr šećera
2 kasikice limunovog soka
Fil:
10 žumanaca
5 kasika šećera
5 kasika brašna
1/2 l mlijeka
250 gr oraha
250 gr putera
Fil 2 :
4 kesice šlaga
400 ml mlijeka

Za koru:
bjelanaca umutiti sa šećerom u čvrst snijeg pa pri kraju dodati limunov sok i jos malo mutiti.
Smjesu istresti na lim obložen papirom za pečenje, pa sve staviti u zagrijanu rernu na 150 st.
I peci tako 20 min. I poslije smanjiti temperaturu na 100 st.
I peci jos jedan sat.
U međuvremenu skuhati fil :
Žumanca umutite sa brašnom i malo mlijeka bez grudvica.
Skuhaj u preostalom mlijeku i seceru (poput pudinga).
Skuhani fil pokriti prozirnom folijam i dobro ohladiti.
Koru ohlađenu prerezati na 2 dijela.
Puter izmiksati dodati fil i orahe i dobro izmiksati.
Napraviti šlag pa filovati redom:
Kora, fil sa orasima pa šlag i ponoviti jos jednom isti postupak.

Nema komentara:

Objavi komentar