ponedjeljak, 3. listopada 2016.
EKSPLOZIJA ZADOVOLJSTVA U USTIMA: KROMPIR DOFINE (FRANCUSKA KUHINJA)
Krompir Dofine, recept francuske kuhinje, koji čak, i običan zapečeni krompir može pretvoriti u remek delo najzahtevnijih gurmana
Recept ovog jela nastao je na jugoistoku zemlje, u istoimenoj provinciji.
Ovaj ukusan krompir toliko efektno izgleda, da se slobodno može naći i na svečanoj trpezi. I nije ga teško pripremiti.
Biće potrebno:
– krompiri srednje veličine (po mogućstvu isti)
– maslac
– tvrdi sir
– so i biber po ukusu
Priprema:
Krompire oprati i oljuštiti. Odsecite manji komadić sa jednog kraja tako da bi krompir mogao stajati vertikalno.
Po celoj dužini krompira nožem napravite rezove, kao kad biste ga sekli za pomfrit, ali ne secite do kraja, ostavite otprilike 1 cm.
Zatim stavite krompir u šerpu i prelijte ga kipućom vodom. Poklopite, i ostavite ga da odstoji 15-20 minuta.
Izvadite krompir iz šerpe i stavite ga u dublju posudu za pečenje.
Posolite, pobiberite. Unutar krompira stavite po 1 kafenu kašičicu maslaca. Takođe, u svaki krompir možete dodati malo sitno iseckanog ili izgnječenog belog luka.
Odozgo, na svaki krompir stavite po krišku tvrdog sira. Pokrijte folijom.
Pecite u rerni na 200 stepeni, oko 50 minuta, ili dok krompir ne bude spreman.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar