nedjelja, 17. srpnja 2016.

BOSANSKI ĆEVAPI…DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA



astojci:
-1 kg mljevene junetine (15 % masnoće)
-2 dl kisele vode
-2 kašikice bibera
-2 kašikice sode bikarbone
-3 kašike luka u prahu
-2 kašike bijelog luka u prahu
-soli po želji.


Priprema:
Smjesu za ćevapčiće pravite dan prije upotrebe jer treba da odstoji u frižideru preko noći. Po pravilu ćevapi se prave od junetine i ovčetine ali ja ih pravim samo od junetine. Koristi se malo masnije meso. Meso treba da je premljeveno dva puta prije dodavanja ostalih sastojaka.
Meso pobiberite i posolite i dobro promiješajte. U kiselu vodu stavite sodu bikarbonu pa kad “uzvrista” i soda se “smiri”, dodajte oba luka u prahu i promješajte.
Kiselu vodu zatim dodajte u meso i dobro, dobro promješajte. Meso prekrijte celofanom i stavite u žrižider preko noći.
Oblikujte ćevape i prije prženja tavu pređite sa komadićem maslaca a zatim ih pržite.
Dok se ćevapčići prže, somun prepolovite na pola pa stavite unutrašnjom stranom na ćevape da se upari i potprimi miris. Servirati sa dobro isjeckanim lukom koji se posoli.
Ma koliko se mi trudili da napravimo prave ćevape jedini pravi su oni sa čaršije.

Nema komentara:

Objavi komentar