četvrtak, 21. srpnja 2016.

Mekane i mirisne štrudlice…Zamirisaće vam celu kuću dok se peku, a ostaju meke i naredna dva-tri dana.

Mekane i mirisne štrudlice1

Sastojci
Za testo:
3 jaja
1 žumanac
1 kašičica soli
4 kašike smeđeg šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
500 ml mlakog mleka
1 kesica suvog kvasca
250 g otopljenog margarina
800 g pšeničnog oštrog brašna
300 g integralnog brašna

Za nadev:
2 kg jabuka
200 g smeđeg šećera
cimet
200 g krupno mlevenih orasa
prezla
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema
1. Sjedinite jaja, žumanac, so, šećer, vanilin šećer i rendanu koricu limuna u većoj
plastičnoj posudi i izmešajte varjačom. Otopite margarin i ostavite da se malo prohladi.
Dodajte u posudu i mlako mleko i suvi kvasac, a potom i prohlađeni otopljeni margarin,
pa na kraju obe vrste brašna. Dobro izmešajte varjačom pa rukom umestie glatko testo.
Pokrijte krpom i ostavite testo da raste, pola sata do sat vremena, dok pripremate
nadev.
2. Jabuke operite, ogulite i narendajte. Ja sam dobila 1,5 kg rendanih jabuka od ukupno 2
kg. Ako su sočne, malo ih ocedite rukom od soka. Dodajte smeđi šećer (po ukusu i u
zavisnosti od vrste jabuka). Meni je idealna količina bila 200 g. Orase krupno sameljite u
secku. Pripremite cimet i prezlu.
3. Kada je testo lepo nadošlo, istresite ga na pobrašnjenu radnu podlogu i podelite na 4
dela pošto ćete imati 4 štrudle. Uzmite prvi deo, razvaljajte ga oklagijom, pospite sa
malo prezle, rasporedite četvrtinu jabuka, pospite cimetom i na kraju četvrtinom orasa.
Zamotajte štrudlu i prebacite u vrlo malo nauljen pleh od rerne. Ponovite postupak i za
preostale tri štrudle.
4. Štrudle premažite jajetom i stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200
stepeni, dok lepo ne porumene oko 20-25 mnuta.
5. Ove štrudlice su varijacija na ovu ili ovu temu. Vrlo slične, ali ipak malo drugačije. Mi
ih sve obožavamo pošto je testo zaista odlično, mekano i vrlo zahvalno za rad…ja
prosto uživam praveći ih.

Posluživanje
Štrudlice pospite šećerom u prahu po želji.
www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar