subota, 19. studenoga 2016.

NEŠTO NAJFINIJE I NAJLJEPŠE ŠTO SAM DO SADA PROBALA: PRECIOUS MOMENTS



SASTOJCI
biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
10 žlica šećera
10 žlica oštrog brašna

5 žlica gorkog kakaa
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
1 žličica cimeta
200 ml tekućeg jogurta (3,2% m.m.)
200 ml ulja

preljev za biskvit
300 ml mlijeka
3 žlice čokolade u prahu
1 zvjezdasti anis

krema
8 žumanaca
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 g mlijeka u prahu
200 g maslaca
200 g čokolade u prahu
100 g lješnjaka
100 ml vrhnja za šlag

premaz
400 ml vrhnja za šlag
1 paketić šlagfixa
100 g kiselog vrhnja



PRIPREMA
Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i cimetom.

Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo… izvaditi, ohladiti.

Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino prožme.

Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5 minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.

Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu – dok ne dobijete masnu, mazivu masu).

U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.

Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.

Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…

Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati 🙂

POSLUZIVANJE

Naoštriti dugačak, tanak nož, pripremiti bokal sa vrelom vodom i čvrste papirnate ubruse. Za svaki zarez nož uroniti u vodu, otresti višak, napraviti energičan potez (nema povlačenja noža gore-dolje nego JEDAN dugačak i čvrst zarez preko cijele torte). Obrisati nož, uroniti u vodu i tako redom. Voda na kraju mora biti kristalno čista… sukladno tome, nema nijedne mrlje na vašim kriškama torte 🙂 I sve to već znate 🙂 Bitno da imate biskvit koji je sočan i ne mrvi se, i kreme koje su fino očvrsnule i ne mackaju se – to je ono najbitnije.

Izvor:www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar