subota, 26. studenoga 2016.
INTERNETOM KRUŽI RECEPT ZA KREMASTI KOLAČ KOJI JE POSTAO PRAVI HIT
Sastojci
biskvit:
4 bjelanca
8 kašika šećera
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
fil 1:
4 žumanca
100 g šećera
200 g margarina
40 g čokolade za kuhanje
250 g mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
150 ml soka od naranče
fil 2:
350 ml vrhnja za šlag
200 g sitno sjeckanog keksa “Domaćica”
5 g instant želatine fix
krema:
200 ml mlijeka
60 g čokolade za kuhanje
125 g šlag pjene/ prah
i još:
za dekoraciju vrhnje za šlag, šlag pjena ili krema
Priprema
1.
Biskvit: Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje)! Peći na 180 C. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa odstraniti papir za pečenje.
2.
Fil 1: Na pari umutiti žumanca i šećer, pa dodati čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti i dodati margarin. Dobro izmiksati, pa ostaviti da se prohladi. Sjediniti mljeveni keks i sok od naranče, pa dodati u fil sa žumancima. Sve dobro sjediniti. Sipati preko hladnog biskvita.
3.
Fil 2: Vrhnje umutiti u čvrst šlag, pa dodati želatinu fix. Izmiksati. Dodati sitno sjeckan keks “Domaćica”, pa promiješati.
4.
Sipati preko fila 1, pa ostaviti u frižider, da se stegne ( dva- tri sata)! Zatim maknuti ivicu kalupa!
5.
Kuhati mlijeko i čokoladu 3-4 minute. Ohladiti, pa dodati prah šlag pjene. Dobro izmiksati, pa cijelu tortu premazati kremom. Umutiti i vrhnje za šlag ili šlag pjenu/ kremu, pa cijelu tortu dekorisati. Kad se krema ohladi i stegne, rezati tortu na parčad!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar