utorak, 4. travnja 2017.

NAJBOLJA BAKLAVA KOJU SAM PROBALA: BAKLAVA SA KEKSOM I ORASIMA, NEŠTO FANTASTIČNO



Zna se da je samo jedna prava baklava ona sa što više oraha i što slađa, ali moji ukućani je ne vole tako da ja uvijek nešto malo drugačije pravim. Kombinacija je bila izvrsna 🙂

SASTOJCI:
– 500g gotove jufke
– 300g mljevene plazme
– 150g mljevenih oraha
– 20 datula
– 3 kašike griza
– 80ml mlijeka
– 250g maslaca
– 80ml ulja



PRIPREMA:
Staviti datule u vodu i kuhati oko 10 minuta. Izvaditi špice i skinuti ljusku. Datule staviti u blender sa mlijekom i izmiksati. U zdijelu staviti mljevenu plazmu, orahe, griz, dodati istopljen maslac, pire od





datula i dobro izmiješati. Jednu jufku malo premazati sa uljem, staviti drugu jufku i opet premazati uljem, a zatim na kraj jufke staviti smijesu sve u red, urolati i slagati u pleh premazan uljem. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Ja sam dobila 6 rolica.
Role izrezati na iste komade, zagrijati 80 ml ulja i preliti preko baklave. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, zatim temperaturu smanjiti na 180 i peći dok ne urumeni.
Vruće rolice preliti vrućom agdom po želji, zavisi koliko volite slatko.
Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar