utorak, 20. rujna 2016.
PRALINE FONTANA
Vjerovatno ste svi probali bombonjeru Fontana koja se inače može pronaći u trgovinama. Zapravo ovo je kopija iste, samo u domaćoj varijanti. S obzirom da je punjenje sa okusom mente koristila sam ekstrat od mente i tako dobila zelenu boju, mada je original bijeli, ali svejedno je jednako ukusno.Zapravo ovaj recept sa coolinarike posmatram dosta vremena i nakon što sam kupila ekstrat odlučila sam napokon i isprobati praline. Svidjelo mi se što punjenje nije uobičajeno već bojom i paprenkastim okusom posjeduje različitost od drugih pralina, uglavnom isplati se probati.
SASTOJCI
ČOKOLADNI DIO:
150 gr čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
2 žlice ulja
LEDENO PUNJENJE:
160 ml mlijeka
20 gr oštrog brašna
30 gr šećera
5 gr vanilin šećera
10-15 kapi arome mente
2 žličice želatine u prahu
1 žl
ica vode
PRALINE SA OKUSOM MENTE
Čokoladu i ulje rastopite na pari.
Čim sklonite sa vatre, možete sa fišekom od masnog papira čokoladu ulijevati u silikonske kalupe za praline do ruba u svaku udubinu.punjenje-kalupa-cokoladom
Okrenite napunjene kalupe i pustite da izađe višak čokolade, dio koji ne iscuri ostat će priljubljen uz stjenke.izljevanje-cokolade
Stavite kalup u frižider da se stegne čokolada.
Pripremite punjenje tako da želatinu natopite sa žlicom vode i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
Brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka sjedinite.
Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte pripremljene sastojke.
Na laganijoj vatri kuhajte dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre i dodajte aromu mente.
Dodajte želatinu i dobro izradite dok se sasvim ne rastopi.
Punjenje ostavite da se prohladi.gotovo-punjenje
Zatim ga napunite u špricu i istiskujte u kalupe, pripazite da ostane mjesta za završni sloj čokolade.punjenje-u-kalupu
Stavite u frižider da se stegne.
Još je preostalo da prelijete zadnji sloj čokolade do ruba kalupa.zadnji-sloj-cokolade
Vratite u frižider da se stegne, a poslje možete izvrtati praline iz kalupa.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar