subota, 24. rujna 2016.

Mamine Zerbo snite



Sastojci
Kore
750 g brasna***
5 kasika secera
1 vrecica vanila secera
1/4 male kasike soli
2 jajeta
275 g maslaca
150 ml toplog mlijeka
2 male kasike suhog kvasca

Fil
600 g dzema od kajsija
350 g mljevenih oraha
125 g secera
3 male kasike ruma
Glazura
250 g mlijecne cokolade
5 kasika ulja
50 g maslaca
5 kasika mlijeka




Priprema
1.
Pomijesati kvasac sa toplim mlijekom i kasicicom secera i ostaviti da nadodje.
2.
U zdjelu staviti brasno,ostatak secera,sol, vanila secer i maslac sobne temperature i miksati dok se ne dobije mrvicasto tijesto.
Zatim dodati jaja i nadosli kvasac i umijesiti glatko tijesto.
3.
Tijesto istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i podijeliti na 4 dijela.
Ja sam ga vagala tijesto i dobila sam 4 komada od 375 g.
Staviti tijesto na tacnu pokriti plasticnom folijom i ostaviti dvadesetak minuta u frizideru.
4.
Za fil pomijesati dzem,secer,rum i orahe i ostaviti na stranu.
5.
Dublju tepsiju velicine 40×26 cm premazati uljem i posuti brasnom.
Izvaditi prvi komad tijesta iz frizidera i rastanjiti izmedju dvije plasticne folije(so folijom cete tijesto lakse prenijeti u tepsiju.)

6.
Pomocu folije prebaciti tijesto u tepsiju.
Lagano izbockati tijesto viljuskom i premazati trecinom fila.
Isto ponoviti sa ostatkom kora i fila.
*Kada stavite koru preko fila prvo je malo pritisnite rukama da se sjedini sa filom i onda izbockajte viljuskom.
7.
Tepsiju pokriti plasticnom folijom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
8.
Nakon sat vremena peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 175 stepeni 50 minuta ili dok fino ne porumeni.
9.
Pecen kolac ostaviti da se prohladi dvadesetak minuta.
Nakon dvadeset minuta preci okolo kolaca ostrim nozem da se odlijepi od zidova tepsije.
Zatim kolac okrenuti na tacnu ili tepsiju iste velicine.Znaci kada se prebaci u drugu tepsiju ,glazura se premazuje preko donjeg dijela.
10.
Ostaviti da se kolac potpuno ohladi.
11.
Za glazuru otopiti cokoladu pomijesanu sa ostalim sastojcima.
Preliti pripremljenu glazuru preko ohladjenog kolaca i kada se glazura stegne staviti kolac najbolje preko noci u frizider da se dobro ohladi.
12.
Prije rezanja izvaditi kolac dvadesetak minuta prije rezanja iz firzidera.Posluziti kolac sobne temperature.

13.
Prijatno 🙂

Posluživanje
Vrlo vazno!!

750 grama brasna je i u originalnom receptu i meni je isto toliko bilo potrebno.
**** Posto sam primjetila da u mnogim mojim receptima za kruhove i peciva (i pojedine kolace)dobijam komentare vezane za kolicinu vode,moram da naglasim da su ovo kolicine koje ja stavljam za brasno koje ja koristim ovdje u USA.Kada pripremate tijesta treba se pripaziti na kolicinu vode posto sve ovisi od vrste brasna ,a i nadmorske visine gdje zivite.
Meni se isto desi ako promjenim vrstu brasna da onda moram prilagoditi i kolicinu vode u receptu.

Nema komentara:

Objavi komentar