utorak, 20. rujna 2016.
Kupus pomaže protiv ZLOČUDNE bakterije u želucu!
Helikobakter, bakterija je koja živi u želucu i na početku dvanaesterca. Ona izazivaupale i uzrokuje povećanu kiselinu, čira na želucu i dvanaestercu. Smatra se da može izazvati i pojavu raka. Preko 80% ljudi koji imaju helikobakter nemaju simptome.
glavica-kupusa
Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaesterca: bol i osjećaj nelagode u želucu (predio gornjeg dijela trbuha), nadutost, neugodan zadah, osjećaj punoće u trbuhu čak i poslije vrlo male količine unijete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.
Šta smeta?
Stres: Povećan stres može utjecat na pojavu helikobakterije
Crveno meso: Otežava probavu i pomaže razvoj helikobakterije
Rafinirana hrana: Slatkiši sa bijelim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinirana hrana otežava probavu i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.
Aspirin: Konzumiranje aspirina povećava nivo želučane kiseline.
Kafa: Isto tako smeta i kafa bez kofeina.
Alkoholna pića: Iritiraju želudac.
Šta pomaže?
Sok od kupusa: Ovo je stari narodni lijek za čir, isproban i dokazan. Piti odmah nakon cijeđenja. Najbolje ga je piti na prazan želudac , 2dl dnevno.
Vitamin K: Bitan za apsorpciju hranljivih sastojaka i jača probavni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajen za ljude koji boluju od helikobakterije i čireva. Namirnice bogate vitaminom K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokula, kineski kupus, kelj, peršin.
Aloja vera: Olakšava bol i ubrzava izlječenje. Piti 50ml Aloja vera soka dnevno.
Korijen sladića. U kombinaciji sa korijenom angelike kuha se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želučane kiseline.
Mačja kandža: Čisti probavni trakt (ne treba je uzimati u trudnoći).
Češnjak: Djeluje kao prirodan antibiotik .
Čaj od kičice: Vrlo je gorak, pa je odličan tonik koji olakšava probavu hrane i nadutost.
Kadulja: Olakšava probavu hrane i nadutost.
Nekoliko praktičnih savjeta
– Jesti češće i manje obroke (proso, meko kuhanu rižu sa povrćem kuhanim na pari)
– Kad je bol jaka, piti velike količine vode koje razrjeđuju želučanu kiselinu i olakšavaju nelagodu.
– Dobro žvakati hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje probavi sustav.
– Ne uzimati vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.
Izvor: alternativa.hr
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar