nedjelja, 29. siječnja 2017.

JAFFA Torta!




Sastojci
Biskvit (2 kalupa promjera 24 cm)
9 jaja
9 žlica šećera
9 žlica oraha
3 žlice brašna
pola vrećice pecilnog praška
1,5 žlice kakaoa
Bijela krema
1 litra mlijeka
2 vrećice pudinga,okus slatkog vrhnja
6 žlica šećera,za pripremu pudinga
15 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
3 dl slatkog vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu(ako vam se čini da krema nije dovoljno slatka)
Smeđa krema
2 dl mlijeka
10 dag šećera
15 dag čokolade za kuhanje
20 dag mljevenih oraha
4-5 žlica mljevenog keksa(ja sam stavila piškote)
2 dl slatkog vrhnja za šlag
Još
3 kutije Jaffa keksa
cca 5 dl 100 % orange juice,sok od naranče
Priprema
1.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Prosijte brašno sa pecilnim praškom.

Pripremite 2 kalupa (od 24 cm),obložite ih pek papirom.

Od bjelanjaka načinite snijeg,i nastavljajući miksati dodajte žlicu po žlicu šećera.Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak.

Špatulom pažljivo umiješajte orahe,te brašno prosijano sa pecilnim praškom.

Otprilike pola smjese ulijte u jedan pripremljeni kalup,a u drugu polovicu pažljivo umiješajte prosijani kakao,i ulijte u drugi kalup.

Ja odjednom stavim peći oba biskvita,na 180 st,pola sata.

Učinite test čačkalicom,mora izaći suha iz biskvita.

Biskvite ohladite.

2.
Za bijelu kremu skuhajte pudinge u litri mlijeka,ohladite.

Sad bi trebalo napisati prekrijte folijom da se ne napravi kožica,što mene uvijek čudi jer se napravi kožica,i još vam ona para “poplavi” puding.Dakle,bez folije,kožicu lako žlicom ogulite.

Izradite maslac sa šećerom u prahu.Istucite slatko vrhnje u šlag.

U izrađeni maslac dodajte žlicu po žlicu ohlađeni puding,miksajući.

Pažljivo umiješajte šlag.Ako vam se krema ne čini dovoljno slatka,umiješajte one 3 žlice šećera u prahu.

Pa se bacite na pripremu smeđe kreme.

Stavite kuhati mlijeko,šećer i razlomljenu čokoladu.

Kad se čokolada otopi,dodajte orahe i kekse.Kratko zajedno prokuhajte,ohladite.

Istucite 2 dl slatkog vrhnja u šlag,umiješajte ga u ohlađenu kremu od oraha.

3.
Razrežite biskvite jednom,znači dobiti ćete 2 bijela i 2 smeđa lista.Pripremite juice i jaffa kekse.



Na podmetač za tortu položite obruč kalupa.Obložite stranice kalupa pek papirom.

4.
Prvo stavljate jedan list smeđeg biskvita.Navlažite ga sa par žlica soka od naranče.Premažete ga 1/4 bijele kreme i slažete kekse,koje ste prethodno umočili u sok od naranče.Slažete ih čokoladnom stranom prema dolje.11 keksa sam složila uokrug,i još 4 u sredinu.Kekse prekrijete s još 1/4 bijele kreme.

5.
Sad stavljate jedan list

bijelog biskvita koji isto navlažite sa par žlica soka.Premažete ga sa svom tamnom kremom i na to položite preostali list bijelog biskvita.Opet,par žlica soka,i mažete 1/4 bijele kreme.Ponovite postupak sa keksima-najprije kratko u sok,pa slažite uokrug.

Premažite kekse zadnjom četvrtinom bijele kreme.

Položite zadnji list biskvita i stavite tortu na hlađenje,optimalno bi bilo preko noći.

6.
Tortu oslobodite kalupa.Ukrašavanje prepuštam vašoj mašti.

Ja sam je premazala kremom od maslaca u tankom sloju i obukla u fondan.

Torta je lijepo visoka i odlično podnosi fondan.

Posluživanje
Napisat ću opet slaganje,da bude preglednije:

– 1/2 smeđeg biskvita

– 1/4 bijele kreme

– jaffa keksi,čokolada prema dolje

– 1/4 bijele kreme

– 1/2 bijelog biskvita

– sva smeđa krema

– 1/2 bijelog biskvita

– 1/4 bijele kreme

– jaffa keksi

– 1/4 bijele kreme

– 1/2 smeđeg biskvita

Nema komentara:

Objavi komentar