Sastojci
2 veca kom. odrezak janjetine
5-6 zlica riza (kuhana al’dente)
500ml kremasti jogurt (npr. grcki)
1 zlicica ruzmarin
2-3 zlice persin
3 jaja
50g maslac
2 zlice brasno
1/2 zlicice svjeze mljeveni papar
1 zlicica sol
1 kocka za juhu (janjeca ili povrtna)
Priprema
1.
Maslac podijelite na 3 dijela.
Jedan dio staviti u dublju tavu i zagrijati. Dodati janjetinu koju ste malo posolili i popaprili i poprziti svaku stranu nekoliko minuta. Treba fino da se zapece.
2.
Vecu vatrostalnu posudu premazati sa uljem i posuti pola kolicine rize, zatim dodati meso koje ste narezali na manje komade i preko toga dodati ostatak rize.
Sve posuti sa ruzmarinom i persinom.
3.
U masnocu gdje ste poprzili meso dodati juhu i promijesati.
4.
U lonac dodati drugi dio maslaca i brasno. Zagrijati i poprziti da brasno malo pozuti, 1-2 minute je dovoljno, zaliti sa juhom i promijesati da se tekucina malo zgusne. Dodati soli.
Maknuti sa stednjaka i ostaviti da se ohladi oko 10 minuta, zatim umijesati jogurt i umucena jaja. Sve dobro promijesati.
5.
Sa tom smjesom preliti preko rize i mesa. I na kraju dodati treci dio maslaca u komadicima.
Staviti peci na 180 C oko 40 minuta
6.
Ponudite uz Albanski Fergese ili neki drugi umak.
Ako pripremate sa piletinom onda umjesto ruzmarina dodajte majcinu dusicu. I umjesto janjece ili povrtne kocke za juhu dodajte pilecu domacu juhu ili kocku.
Izvor: makeupfitness.info
Nema komentara:
Objavi komentar