četvrtak, 30. lipnja 2016.
KLEMISSIMO MADJARICA
Sastojci
KORE
300g brasna
100g omeksalog maslaca
100g secera
1 bjelanjak
100g kiselog vrhnja (20% m.m.)
1 kasicica sode bikarbone
KLEMISSIMO KREMA
1 l punomasnog mlijeka
6 zumanaca
100g skrobnog brasna
175g secera
2 vrecice burbon vanilin secera
4 dcl slatkog vrhnja
1 kom Dolcela slag kreme vanilija ili Dr. Oetker Paradies Creme vanille Geschmack
1,5 vrecice instant zelatine Fix
MERIUM CRVENA KOLEKCIJA 🙂
300g jagoda (svjezih ili zamrznutih)
1 vrecica pudinga od vanilije
secer po ukusu
voda po potrebi
Priprema
1.
Za tijesto pjenasto umutiti maslac,secer, bjelanjak i vrhnje. Postepeno dodavati prosijano brasno sa sodom te zamijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti na pola sata u frizider.
2.
Ohladjeno tijesto podijeliti na 4 dijela i valjati sto tanje kore. Peci na obrnutoj strani lima od pecnice, koji prethodno premazati maslacem i posuti brasnom ili ja koru prebacim sa papirom za pecenje direktno na lim. Kratko samo da opisem kako ja valjam kore ovog tipa i ovo mi je najbolji i najbrzi nacin do sada: Uzmem dio tijesta, oblikujem rukama mali pravokutnik, prebacim ga na silikonsku podlogu i valjam do odredjene debljine, tj sto tanje. Gledam da mi je pravokutnik sto pravilniji i na kraju poravnam rubove, odrezem ostrim nozem ca 1cm sa svake strane i tako dobijem savrsenu koru. Makazama odrezem komad papira za pecenje, malo veceg od same kore i stavim ga preko kore odozgo (kora je jos na silikonskoj podlozi). Lagano predjem dlanom preko papira da se ovlas prilijepi za koru, uhvatim zajedno papir i silikonsku podlogu i okrenem ju tako da silikon dode odozgo a papir za pecenje dole. Polako odlijepim silikon i imam vec koru spremnu za pecenje, prebacim je zajedno sa papirom na lim i pecem.
3.
Kore peci na 180-190*C, zavisi od pecnice (mojoj treba 5-7 minuta), moraju vam ostati svijetle. Kad pocnu primati boju po rubovima gotove su.
Slagati kore jednu na drugu (zajedno sa papirom izmedju) i prekriti kuhinjskom krpom.
4.
Za kremu umutiti pjenasto zumanjke sa secerom i mlijekom. Jedan dio tecnosti odvojiti, a ostatak staviti na laganiju vatru. U manjem dijelu tecnosti razmutiti skrobno brasno. Uz neprestano mijesanje zagrijati dio tecnosti na vatri i kad je skoro prokuhalo dodati ostatak sa razmucenim skrobnim brasnom. Kratko skinuti s vatre i sve lijepo sjediniti (vec tad se pocinje zgusnjavati). Vratiti na vatru i jos nekoliko minuta uz neprestano mijesanje zakuhati gusto. Paziti dobrooo da krema ne zagori po dnu, sve to raditi na slabijoj vatri. Prozirnom folijom prekriti povrsinu kreme (ne stijenke posude!) i ostaviti da se potpuno ohladi.
5.
Slatko vrhnje izmiksati sto cvrsce, dodati mu prasak za kremu od vanilije i miksati jos 2-3 minute. Prethodni ohladjeni dio kreme od zumanaca izmiksati glatko, dodati mu drugi dio kreme sa slatkim vrhnjem, sve sjediniti i na kraju umiksati zelatinu. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.
6.
Jagode ocistiti ako su svjeze, odmrznuti ako su zaledjene, staviti ih u multipraktik i par puta pulsirati tako da se dobije pire, ali ipak ostanu mali komadici jagoda. Prebaciti to u pusudu sa mjerama i ako je potrebno doliti vode tako da imate oko 3dl tecnosti (tj.pirea). Jagode poseceriti po ukusu, ja se ne mogu sjetiti koliko sam tacno stavila secera, jer sam koristila puding od Dr. Oetkera koji je vec imao secer unutra, tako da sam poslije pri kuhanju samo dosecerila, mozda jos pola kasike secera. Probajte i stavite koliko vam odgovara. Od jagoda i pudinga skuhati zele.
7.
Kore vec pripremiti, skidati im papir. Vrucim zeleom premazivati kore. Slagati:
prva kora-polovina vruceg zelea – duga kora-polovina klemissimo kreme-treca kora-polovina vruceg zelea-cetvrta kora-preostala polovina klemissimo kreme- ukrasiti ribanom bijelom cokoladom (ili po zelji).
Ostaviti u frizider ili jos bolje na terasi ako je ispod 0*C 😀 da odstoji preko noci. Meni se idealno stegnula krema, kore predivno otpustile, predivno se reze.
izvor:www coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar