Sa uzgojem tušta (Portulaca oleracea) se počelo u Indiji i Persiji, te kasnije proširilo i na ostatak svijeta. Neke kulture ga izvade i bace zajedno sa ostalim korovom, dok su drugi kultiviraju posebno za hranu.
Tušt je estetski privlačna trava sa mesnatim listovima i često žutim cvijećem, ali njegove zdravstvene prednosti su još poželjne.
Prkos je pomalo hrskav i ima blagi limunkasti ukus. Mlado, sirovo lišće i stabljike su mekane i dobre u salatama i sendvičima. Tušt ima visok nivo pektina koji pomaže kod zgušnjavanja juhe i variva.
Tušt ima više korisnih omega-3 masnih kiselina od mnogih ribljih ulja! Trava, također ima jedan od najviših nivoa vitamina A među svim lisnatim zelenim povrćem . Visok nivo vitamina A može nam pomoći da se zaštititimo od mnogih vrsta raka i pomaže da se poveća zdravlje očiju.
Osim toga, tušt je pun dva različita tipa betalain Alkaloid pigmenata – crvenkasto beta-cyanis i žuti beta-xanthins, koji su jednako moćni antioksidansi i anti-mutageni. Također, u tuštu su vitamini C i B-kompleksa, uključujući riboflavin, piridoksin, i niacin, kao i karotenoidi, i minerali poput željeza, magnezija i kalcija.
S obziorm na sve ove nutritivne prednosti, kao i velike sume novca koje trošimo na dodatke kako bi se poboljšalo naše zdravlje, tušt treba dobiti bolji status od korova i treba ga više uključiti u svakodnevnu ishranu.
pozivitno.info
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- box -->
<ins class="adsbygoogle"
style="display:inline-block;width:300px;height:250px"
data-ad-client="ca-pub-8016267436630231"
data-ad-slot="2175548500"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>
Nema komentara:
Objavi komentar